top of page
_storage_emulated_0_Pictures_comica_comica1689601507030_edited_edited.png

Yoga for real life

jooga, kaijuyoga, polku sisäiseen harjoitteluun

Olen Kaiju Savukoski. Monipuolisesti keho-, mieli-, energia-harjotteita omassa elämässään harjoittava ja todeksi elävä. Lajeihin kuuluu joogan eri muodot, taiji, giqong, meditaatio sekä KundaDance.

Kun ensimmäisen kerran vuonna 2004 tutustuin Mayan kundaliinijoogaan elin hyvin vaikeaa elämäntilannetta. Mayan opettama jooga auttoi siinä hetkessä ja tialnteessa jaksamaan eteenpäin, tuli hyvä olo ja se riitti (sekä motivoi) jatkamaan. Myöhemmin rakastuin harjoituksiin, kokonaisvaltaisuuteen ja tapaan jolla Maya opetti sekä Mayan energisyyteen ja iloisuuteen. Jotain maagista ja unohtumatonta tapahtui harjoituksia tehdessä aina ensi hetkestä lähtien, se jätti pyysvän jäljen. Kukapa olisi silloin uskonut miten merkittävä tuo kohtaaminen oli, miten suuressa osassa elämääni Mayan opettama jooga vielä tulisi olemaan. Nyt olen käynyt Yoga For Real Life -kundaliinijoogaopettaja koulutuksen ja alan opettamaan menetelmää eteenpäin.  Toiveeni on että voisin opettaa menetelmää jonka avulla jokainen voisi tehdä omasta elämästä helpompaa ja nautittavampaa.

Yoga Fer Real Life – Kundaliiniin pohjautuvassa Mayan luomassa metodissa yhdistyy se mitä olen harjoitellut koko elämäni aikana eri lajeissa. Eri joogamuodot, qigong, taiji ja meditaatio nivoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi ja lisäksi on tullut paljon uutta. Kiinalainen ja Intialainen perinne ja filosofia minun oman ymmärryksen läpäiseminä. Olen valtavan mielenkiintoisten ja rikkaiden, ikiaikaisten perinteiden ympäröimänä ymmärtämässä ja elämässä todeksi teorioita ja menetelmiä kehosta, mielestä, sielusta ja energiasta. Ymmärrän ja en ymmärrä. Ymmärrän kokemuksen kautta että voin luottaa ja olla turvassa, antaa elämän kuljettaa, luottaa vaistoihini, avata sydämeni, puhua totuuteni, nähdä ja tuntea yhteyden kaikkeuteen. Ymmärrän että looginen mieleni ei käsitä tai haraa vastaan mutta sisäiseen viisauteen voin luottaa, luottaa elämään. Tämä on myös valtavan laaja alue jonka parissa voi viettää loputtomasti aikaa. Tässä minulla on menetelmä ja itseni tekemässä todeksi, elämässä tätä.

Kundaliinijoogan juuret ulottuvat n. 5 000 vuoden taakse. Intialainen Yogi Bhajan toi sen länsimaihin 1960 luvulla. Siihen asti opetukset oli pidetty salasa, oppi oli siirtynyt mestarilta suoraan tarkoin valitulle oppilaalle. Kundaliinijoogaa kutsutaan myös tietoisuuden joogaksi koska se avartaa meidän omaa tietoisuutta. Yoga For Real Life kundaliinijoooga kuten ylipäätään kundaliinijooga on maanläheinen keino oppia tuntemaan itsensä ja voimavaransa.  Se kulkee mukana meidän arjessa auttaen meitä selviytymään paremmin arjen haasteissa tuoden iloa, kärsivällisyyttä ja myötätuntoa sekä henkistä selkärankaa. Kundaliinijooga pohjautuu vahvasti kokemukseen ja sitä on mahdotonta ymmärtää ilman omakohtaista kokemusta. Tarkoituksena on oppia tuntemaan itsenä ja tunteminen tuo elämäämme pysyvää iloa ja onnellisuutta, kestävää rauhallisuutta sekä ymmärrystä ja hyväksyntää itseämme ja elämää kohtaan.

Paljon eri joogalajejakin tehneenä on todella hienoa kun tämä sisältää kaikki joogan osa-alueet: fyysiset liikkeet, pranayama (hengitysharjoitukset), mudrat (käsien asennot), bandhat (kehon lukot), meditaatio, mantrat, visualisoinnin ja rentoutumisen.

Mantra on tavu tai lause jota toistetaan joko ääneen tai hiljaa mielessä. Jokaiseen kokonaiseen harjoitukseen sisältyy myös Kriya joka on eri elementtien yhdistelmä. Kriya voi sisältää jooga-asanoita, pranayamaa, bandhoja, mudria, mantroja, meditaatiota ja visualisointeja.

Taijin ja qigongin kautta taas olen harjoitellut meditatiivista, harmoonista liikettä, pehmeyttä, perusolemusta, energia-anatomiaa. Tärkeitä perusperiaatteita näissä lajeissa on keho-hengitys-mieli yhteys. Keho on rento luonnollinen, hengitys syvä rauhallinen, mieli hiljainen tyyni, tuntea energia ja tasapainottaa sitä, koko kehon tietoisuus ja liike, yinin ja yangin vaihtelut.

Harjoittamani lajit jotka ovat vetäneet puoleensa ja joita olen alkanut harjoittaa tähtäävät kaikki elimistön ja toimintakunnon ylläpitämiseen. vahvistavat hermostoa, tasapainottavat rauhastoimintaa, aktivoivat intuitota, auttavat kontrolloimaan mieltä ja tunnetiloja, opettavat elämään tässä hetkessä ja kasvattavat itsetuntemusta ja itseluottamusta.  Sisäinen palo ja halu ymmärtää ja ennen kaikkea voida hyvin ovat motivoineet jatkamaan. Tuntuu merkitykselliseltä että nyt tämä koulutus sai palaset loksahtamaan paikoilleen. Ajattelen että sitoutumiseni on iso osa sitä. Nyt olin valmis joka päivä sitoutumaan tähän harjoitukseen, koulutukseen.

PSX_20230713_151539_edited.png

Kundaliinojoogassa olen päässyt työskentelemään chakrasysteemin kanssa. Tämä oli myös aika hataralla pohjalla vaikka joogaa olinkin tehnyt pitkään. Chakroilla viitataan energiakeskuksiin. Joogafilosofian mukaan seitsemän suurinta energiakeskusta sjaitsevat kehon keskilinjalla. Chakrat ovat kuin pyörteitä joista jokainen säteilee hieman erilaista energiaa. Jokaisen chakran energia on terveyden, onnellisuuden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Chakrat jaetaan alempaan ja ylempään chakra kolmioon, joita yhdistää 4. Chakra. Alimmat 3 chakraa liittyvät fyysisyyteen ja mitä ylemmäs mennään sitä henkisempiä ominaisuuksia  chakroihin liittyy. 

Chakrojen kanssa työskentelyn olen kokenut vahvana ja sen kautta olen laskeutunut kehooni, tuntenut juurtuneisuuden, löytänyt yhteyden maahan, äitimaahan. Tämä on ollut yksi havahduttavimmista kokemuksista.

Nyt olen sitoutunut omaan itseeni, ihmisyyteeni. Löytämään ja vastaanottamaan valtava kauneus, kukoistus, nautinnot ja ihmeet.

1.chakran, juurichakran ominaisuuksien kautta otan vastaan turvan, luottamuksen ja hyväksynnän. Tunnen yhteyden kehooni ja tähän elämään kuulumisesta. juurevuudesta. Avaan yhteyden maahan ja omiin juuriini. Sidon ranteeseeni punaisen nauhan muistuttamaan minua tästä. Juurichakran väri on punainen ja elementti maa.

2. chakran, sakraalichakran kautta sukellan luovuuden ja seksuaalisuuden voimaan. Annan kaiken elämässä virrata ja jatkuvasti muuttua vesielementin tavoin. Löydän tunteen kehoni nautinnon virrasta ja luottamuksen toimeentulosta. Tunnen oranssin värin säteilyn ja virtauksen, joka on tämän chakran väri.

3. chakra, solarpleksus, napakeskus ja olen valmis ottamaan vastaan oman voiman ja arvokkuuden.  Silmäni avautuvat oman kehoni ja tietoisuuteni arvosta, omasta potentiaalistani. Väreilen keltaista hehkua tulen tavoin, jotka ovat tämä chakran väri ja elementti.

4.chakra, sydänchakrani ja sydämeni yhteys. Tunnistan sydämen rakkauden, herkkyyden ja myötätunnon lahjan. Avaan itseni maailmaa syleilevälle rakkaudelle. Hengitän vihreää väriä. Vihreä väri ja ilma elemntti.

5. chakra, kurkkuchakrani ja teen työtä että löydän oman ääneni ja totuudellisen puheen. Selkeän itseilmaisun, tasapainon kehon ja mielen välillä. Sininen väri energian tavoin hienovaraisesti muistuttaa tästä.

6. chakra, kolmas silmäni ja tunnistan sisäisen näkökyvyn, erottelukyvyn. Menen kohti totuudellista viisautta ja selkeyttä. Tämä on voimakas keskus johon suuntaan huomioni ja katseeni. Indikonsininen väri vahvana muistuttaa tästä.

7. chakra, kruunuchakrani ja tunnistan jumallallisen yhteyden, yhteyden sieluuni, yhteyden universumiin, täyttymyksen. Saan tunteen elämäni merkityksellisyydestä ja täydellisestä antautumisesta.

Antaudun tähän kehoon ja avaan yhteyden alkulähteeseen, tästä kehosta, tässä kehossa.

Tätä minä haluan ja valitsen juurtua. Otan kiitollisena vastaan sitoutumisen, juurevuuden ja rakkauden. Kuulen sen tulon kehossa kuplivana hyvänä olona ja myötätuntona koko maailmaa kohtaan. Tässä kuvaus miten chakratyöskentely on vaikuttanut minuun.

Jatkan elämääni joka aamuisella aamuharjoituksella, Sadhanalla. Sadhana on jokaisen oma henkilökohtainen henkinen harjoitus johon noustaan aamulla aikaisin,  tunteja ennen auringonnousua. Minun aamuharjoitus on sisältänyt lämmittelyliikkeitä ja vesimiehen ajan mantroja. Tunnen sydämessäni rakkautta ja kiitollisuutta. Tunnen olevani etuoikeutettu. Tunnen olevani yhteydessä Kultaisen Ketjun suojaan ja turvaan. Kultainen Ketju on linkki ja antaa kaiken kundaliiniperintteseen kuuluvan energian, viisauden ja suojan.

Aamu on parasta aikaa joogaharjoitukselle ja itse sen hyvin vahvasti noin koen. Ympäristö on hiljainen joten keskittyminen on helpompaa, keho ja mieli ovat yön jäljiltä otollisessa tilassa. Lisäksi auringonnousun aika on hyvin erityinen ja energeettinen aika, AMRIT VELA, Ambrosian aika. Aamuheräämiset vaatii kuitenkin melkoista päättäväisyyttä ja sitoutumista. Sana Sadhana tarkoittaakin kuria (discipline).

Yoga For Real Life kundaliinijooga sopii kaikille eikä vaadi mitäää erityistaitoja mutta se ei ole kaikkien. Jos se tuntuu hyvältä ja toimivalta niin kannattaa tehdä. Se tuo kehoon ja mieleen joustavuutta, mahdollistaa iloisemman, onnellisemman ja terveemmän elämän sekä auttaa keskittymään, rauhoittumaan ja kokemaan läsnäoloa.

Minulle tämä koulutus kaikkinensa on ollut käänteentekevä.  Sitoutunut kundaliinjoogan harjittaminen, yhteisö, kundaliinijoogan ymmärtäminen ja viimeisenä Kundadance ovat tuoneet elämääni todella paljon. Olen tyynempi ja rauhallinen arjen keskellä, koen iloa. Tunnen miten olen muuttunut, miten tunnen itseni paremmin. Tunnen olevani syvästi joogan maailmassa mikä ilahduttaa minua suuresti. Olen tullut kotiin. Tunnen maan jalkojeni alla.

Matka tähän hetkeen on ollut todellakin havahduttava, hengästyttävä ja oivaltava. Innostava ja voimakas matka läpi oman sisimmän, tapojen ja tottumusten. Näiden sisäisten lajien harjoittamisen ja ymmärtämisen kautta olen löytänyt tien omaan sydämeen, omaan itseeni. Tästä kaikesta olen äärettömän kiitollinen.

Mielenkiintoista on se että tämä on tiedettä josta kirjoitetaan tieteellisesti, samalla tämä on hyvin kokemukseen pohjautuvaa joka tuo esille oman kokemuksen kaikkinensa.

 

”It´s not the life that matters, it´s the courage that you bring to it.”

 

Sat Nam,

Kaiju

jooga, kaijuyoga, polku sisäiseen harjoitteluun
bottom of page