Energia
Energia, chi, ki, prana… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikissa harrastamissani lajeissa, taijissa, taojoogassa, chi kungissa ja shiatsussa, energian ymmärtäminen ja aistimien on niin tärkeää, ettei sitä yksinkertaisesti voi sivuuttaa. Harjoittaja alkaa yleensä ymmärtää näitä lajeja syvällisemmin vasta päästyään harjoittelussaan energian tasolle.
Energia-sanaa ei tarvitse pelästyä. Ohjaan työssäni erilaisia ryhmiä taijiseuran harjoituksista lajiesittelyihin ja tyhy-liikuntaan. Olen huomannut, että energia-sanan käyttäminen saa joskus joidenkin karvat nousemaan pystyyn. Tästä syystä olen pohtinut paljon energiaa ja sitä, miten ihmiset sen mieltävät ja kokevat. Olen miettinyt esimerkiksi, kuinka energiaharjoitteista voisi saada karistettua pois mahdolliset ennakkoluulot, ja kuinka lähteä tutkailemaan energiaa sisäisen herkistymisen kautta. Yleensä annan ihmisten kokea asiat itse ilman mitään mielikuvaa tai puhetta energiasta. Mielestäni on hyvä lähestyä asiaa neutraalisti ja antaa harrastajan itse maistella ja tunnustella esiin nousevia tuntemuksia. Kuulostelu ja tunteminen on harjoittelussa äärimäisen tärkeää. Aikoinaan taolaiset mestarit löysivat meridiaanit, energiakeskukset ja akupisteet hiljentymisen ja meditaation kautta. He aistivat kehossa tiettyjä reittejä pitkin liikkuvat energiat. Energiakäsitteen laajuutta kuvaa hyvin se, että kaikki meissä ja ympärillmmme on energiaa. Sen aistimista lähdetään nyt kehittämään.
Kohti herkempää aistimista
Harjoittelun tulisi saada sinut aistimaan ja tuntemaan enemmän. Alkuvaiheessa saatat touhottaa menemään ja juosta pää kolmantena jalkana, etkä ehkä malta kuunnella, mitä kerrottavaa kehollasi ja mielelläsi olisi. Hiljalleen harjoittelun myötä voit alkaa tuntea yhä enemman kehon erilaisia jannitystiloja, virheasentoja, rentoutta ja vapautumista, ja kehotietoisuutesi ja läsnäolosi syvenevät. Osaat aistia yhä paremmin jalkojasi, käsiäsi, vartaloasi, ihoasi, lihaksiasi, jänteitasi ja luitasi sekä kykenet rauhoittamaan mielesi ja syventämään hengitystäsi. Mielesi ja kehosi alkavat yhdistyä, ja pystyt hiljentymään sekä paikoillasi että liikeharjoituksissa. Jossain vaiheessa voit saada kehoosi ennen kokemattomia tuntemuksia, esimerkiksi käsien lämpenemistä, kihelmointiä, magneettisuutta tai virtausta kehosi sisällä. Tällaiset tuntemukset alkavat yleensä kämmenistä tai alavatsasta, mutta pidempään treenanneet voivat tuntea niitä koko vartalossaan. Tällöin voi sanoa, että harjoittaja on siirtynyt kehon, hengityksen ja mielen tasosta askeleen eteenpäin, energiatyöskentelyyn.
Ihmisten herkkyyksissä on eroja
Ihmiset aistivat itseään ja energiaa eri tavoin. Toiset ovat fyysisempiä ja karkeampia, ja toiset herkempiä ja energeettisempiä. Kokemukseni mukaan naiset ovat yleensä miehiä herkempiä näissä asioissa. Tämä näkyy sisäisen lajien harjoituksissa, joissa naisia on selkeästi enemmän, vaikka miehet tarvitsisivat vähintään yhtä paljon näiden lajien tarjoamaa ymmärrystä. Miesten on usein harjoiteltava enemmän päästäkseen herkkyydessä yhtä pitkälle kuin naiset. Naiset ovat taijissakin yleensä parempia kuin miehet, sillä miehet käyttävät usein aivan liikaa voimaa. Naisten herkkyys voi liittyä myös siihen, että heidän harrastuksiinsa kuuluu usein joogaa, pilatesta tai tanssia. Miesten tyypillisiä lajeja ovat sitä vastoin jalkapallo ja jääkiekko. Osalla ihmisistä on kyky aistia suoraan hienovärähteisiä energioita. Jotkut ovat saattaneet saada herkkyytensä äidinmaidosta, jotkut herkistyneet esimerkiksi jonkin tietyn elämänkokemuksen tai harrastuksen myötä. Uskon kuitenkin, että kaikilla on tämä kyky, osalla se on vain heikentynyt tai piilossa. Tätä näkemystä vahvistaa myös se, että kaikki tutkiskelevaa harjoittelua pitkään jatkaneet ovat herkistyneet ja päässeet etenemään energiatason harjoituksiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että säännöllisessä harjoittelussa asteittain eteneminen on energian aistimista tärkeämpää. Ei ole väliä, kuinka pitkälle harjoittelussa etenet. Sisaisessä harjoittelussa matka on aina päämäärää tärkeampi.
Energiaharjoittelu on äärimmäisen laaja-alaista
Energiaharjoittelu, ja sisäinen harjoittelu yleensäkin, on äärimmäisen laaja-alaista. Siinä voi helposti kadottaa selkeyden, uppoutua energioihin ja chakroihin ja hukkua valtavaan tarjolla olevan tiedon määrään. Vaarana voi myös olla liiallinen innostus energiaa ja henkisyyttä kohtaan. Silloin saatetaan tehdä liikaa energiaa nostattavia harjoitteita ymmärtämättä mistä on kyse, ja unohtaa maadoittava kehollinen treenaus ja tärkeän pohjatyön tekeminen.
Saatat miettiä, onko sinun tiedettävä kaikki meridiaaneista, energiakeskuksista ja -pisteistä, jotta pääsisit harjoittelussasi syvemmälle. Mielestäni ei. Harjoittelun tulisi olla riittävän yksinkertaista. Juuri tämän vuoksi korostan ohjauksessani kehon, hengityksen ja mielen tason harjoittelua. Jos teet sen oikein, pääset etenemään energiatasolle ja syvempään tasapainottamiseen, vaikka et tietoisesti pyrkisikään sitä kohti.
Kun jatkat energiatyöskentelyä eteenpäin, opeteltavia asioita tulee paljon lisää. Lajistasi riippuen harjoittelu voi olla hyvin yksinkertaista perusharjoittelun kautta syvemmälle menemistä tai monimutkaista eri energiakeskuksiin tai suoraan energioihin kohdistuvaa harjoittelua. Opetan näitä molempia tapoja.
Kolme dantiania
Annan sinulle vielä hieman ajattelemisen aihetta energiaharjoitteluun liittyen. Kehossamme on kolme dantiania eli energiakeskusta: ala-, keski- ja ylä-dantian. Itse asiassa energiakeskuksia on kehossa paljon enemmänkin, mutta nämä kolme ovat niistä tärkeimpiä.
Voit päästä pitkälle tekemällä perusharjoitteita, hymyilemällä ja aukaisemalla kolmea dantiania erikseen. Jotta pääsisit niistä kahteen ylimmäiseen syvemmin, sinun tulisi vahvistaa ala-dantiania tarpeeksi. Voit ymmärtää tämän paremmin, jos kuvittelet aluksi alavatsasi keskelle pienen energiapallon, joka laajenee ja vahvistuu harjoituksen myötä ja kasvaa vähitellen kohti päätäsi ja jalkojasi. Energian ja tietoisuuden kasvaessa myös energiakehosi laajenee. Tämä mielikuva voi ehkä antaa sinulle käsityksen perusharjoitteiden ja pitkäjännitteisen harjoittelun tärkeydestä.
Seitsemän energiapyörrettä ja seksuaalienergia
Seitsemän chakraa, eli energiapyörrettä, liittyvät hormonituotantoon, rauhasiin sekä keskikanavan kautta syvään energiaan. On olemassa erillisiä seksuaalienergiaan kohdistuvia harjoitteita. Niissä on keskeistä syvän perus- ja seksuaalienergian jalostaminen harjoittelun myötä hienommaksi ja henkisemmäksi energiaksi.
32 energialinjaa eli meridiaania
Energiaharjoitteet kohdistuvat energiakeskusten ja chakrojen lisäksi kahteentoista elinmeridiaaniin, jotka kulkevat molemmin puolin kehoa (yhteensä 24), sekä kahdeksaan merkilliseen syvään meridiaaniin. Kaiken kaikkiaan kehossamme kulkee siis 32 energialinjaa, joiden varrelle itsehoidoissa ja akupunktiossa käytetyt pisteet sijoittuvat.
Kaksitoista meridiaania ovat kuin pieniä puroja, joissa energia liikkuu ympäri kehoa. Nämä elinmeridiaanit liittyvät keuhkoihin, paksusuoleen, munuaisiin, virtsarakkoon, sydämeen, ohutsuoleen, pernaan, mahalaukkuun, sydämen hallitsijaan, kolmoislämmittäjään, sappirakkoon ja maksaan. Harjoitteiden eri liikkeet ja sarjat kohdistuvat monipuolisesti näihin meridiaaneihin.
Kahdeksan merkillistä meridiaania liittyvät syvään energiaamme. Ne ovat vertauskuvallisesti isoja altaita, joista kaksitoista pinnallisempaa elinmeridiaania saavat voimansa. Näitä kahdeksaa syvempää kanavaa aukaistaan yleensä energiameditaatiolla, mutta on myös harjoitteita, joissa samaan pyritään osittain liikkeen kautta.
Maan, ihmisen, taivaan ja universumin energiat
Joskus syvään energiaharjoitteluun otetaan mukaan myös maan, taivaan, ympäristön ja universumin energiat sekä energiakehomme eri tasot eli aurat. Harjoitteiden kautta voi myös oppia kanavoimaan energiaa.
Otteita kirjasta: Tarmo Hakkarainen, Polku sisäiseen harjoitteluun