top of page

Ohjeita sisäisempään harjoitteluun!

SISÄISTÄ HYMYÄ JA APINAN TORJUMISTA

Kaikki alkaa rentoudesta

Rentous. Tuntuu, että tämä on kaikkein hankalin asia nykypäivän ihmisille. Useimpien kehotietoisuus on suuresti heikentynyt. Ei osata eikä malteta kuunnella kehoa ja rentouttaa sitä. Ajan myötä pienistä virheasennoista ja jännityksistä kasvaa isompia ja niistä tulee osa meitä. Jossain vaiheessa ne ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne aiheuttavat meissä epämukavuutta, kipua ja sairastumista.

Monet sanovat, etteivät he osaa rentotua. Mutta kannattaa miettiä, oletko harjoitellut rentoutumista, eihän mikään taito onnistu ilman treenausta. Tarvitaan toistoja toiston perään. Pikkuhiljaa asian oppii. Vaikka ikäännymme, voimme jatkuvasti opetella rentoutumista.

Syvennä hengitystäsi ja opettele hengittämään 

Me hengitämme, mutta millä tavoin? Jatkuva kiire, stressi ja huonontunut kehotietoisuus saavat meidät hengittämään hyvin kevyesti ja pinnallisesti. Usein emme edes tiedosta hengitystämme. On puhallettava ulos ja lähdettävä kuuntelemaan ulos- ja sisäänhengityksiä. Hengitys on haettava yhä syvemmäksi ja rauhallisemmaksi. Tällä tavoin opimme ymmärtämään, miten hengitys vaikuttaa meihin sekä käyttämään sitä eri tekniikoissa ja esimerkiksi venytyksissä.

Torju sisäinen apinasi 

Taijissa kuulee sanottavan, että rauhoita mielesi apina. Tämä herättää ensi kertaa kuultuna naurua. Kiinalaiset vertaavat jatkuvasti ajattelevaa ja suorittavaa mieltä apinaan, joka haluaa yhden banaanin, mutta on jo heti menossa toista kohti. Minusta tuntuu joskus, että joillakin on päänsä sisällä yhden sijasta kymmenen apinaa. Meidän pitäisi saada mieli hiljaiseksi ja tyyneksi-

Jos kehon rentouttaminen on monelle hankalaa, niin mielen rauhoittaminen on useimmille vielä tuntemattomampaa ja oudompaa. Itse asiassa mielen rauhoittaminen on ehkä kaikkein tärkein opittava asia. Ehkä mieleesi nousee nyt ajatus, ettei mieltäsi voi saada millään rauhoittumaan. Oletko harjoitellut sitä? Sitäkin voi harjoitella.

  
Tärkeä perustekniikkavaihe

Harjoittelu aloitetaan kuitenkin yleensä kehon tasolta. Jos emme osaa käyttää kehoamme oikein emmekä tiedä lajin tekniikoita, meidän on hankala tehdä mitään tai edetä harrastuksessa eteenpäin. Tätä perustekniikkatreenausta pitää jatkaa tarpeeksi kauan, ja siihen myös palataan aina takaisin. Tämä perustekniikkavaihe on tärkeä. Niin kauan kun joudut miettimään tekniikoita ja katsomaan muilta mallia, et pääse syvemmälle liikkeissä.

Vaaditaan paljon toistoja, jotta tekniikat opitaan hyvin. Älä siis turhaannu, jos samaa asiaa harjoitellaan yhä uudelleen. On hyvin tyypillistä, että välillä tuntee edistyvänsä todella hyvin, ja välillä taas tulee kausia, jolloin mitään uutta ei opi, eikä treenauskaan tunnu hyvältä. Tämä on tuttua kaikille lajia pitempään harrastaneille. Sama asia tulee esille arkielämässäkin, sehän on kuin vuoristorataa. Välillä mennään alamäkeä, välillä kivutaan ylös, ja joskus on tasaisempaa. Olisikin tylsää, jos elämä olisi aina vain tasaista.

Mitä sisäisempi harjoitus on, sitä enemmän mukaan tulevat hengitys, mieli, tunteet ja energia. Sisäisissä lajeissa kaikkein kantavimmaksi voimaksi nostetaan mieli, intentio, tai Yi, kuten sitä kiinalaisissa lajeissa kutsutaan. Opittuamme mielen merkityksen harjoittelussa emme unohda sitä missään harjoitteessa. Tähän mielen tason kehittämiseen liittyy muun muassa mielen rauhoittaminen, kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen sekä se, kuinka mielellä ohjataan liikettä ja energiaa.


Etsi luonnollisuutta kaikkeen mitä teet

On etsittävä luonnollisuutta kaikkiin tapoihimme toimia: hengittämiseen, mieleen, kehollisiin harjoitteisiin, energiaan, tunteisiin ja henkeen. Luonnollisuuteen viitataan myös, kun sanomme, että pyrimme tulemaan lapsen kaltaisiksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että pieni lapsi liikkuu vielä aidosti, luonnollisesti, eikä hän ole vielä oppinut vääriä kehonasentoja tai kerännyt itselleen mielen, tunteiden ja energian jännityksiä.

Samaa luonnollisuutta haetaan myös eläimiä matkimalla. Näin ovat hyvin monet chi kungin harjoitteet syntyneet. Esimerkiksi viiden eläimen chi kungissa tehdään tiikerin, kauriin, karhun, apinan ja kurjen liikkeitä hakien niille ominaista liikkumista ja olemusta.

Ole joustava mutta vahva

Harjoitellessa käytämme usein mielikuvaa, että olemme kuin bambu, joka antaa hivenen periksi, tai jousi, joka menee kasaan ja vapauttaa voiman ulos. Jäykistämällä kehon ja tekemällä liikkeitä liian äärimmäisesti katkeamme mielikuvallisesti kuin jäykkä puu kovassa tuulessa. Tämän takia emme myöskään vie mitään liikettä liialliseen jännitykseen tai ojenna raajoja liian suoriksi.
 
Positiivinen tunnetila tärkeä

Kaikki alkaa hymystä ja päättyy hymyyn. Asian tärkeys korostuu taojoogan myötä, sillä siinä ensimmäinen harjoitus on hymymeditaatio, jossa opitaan positiivisen energian voima ja elämänasenne. Tähän liittyy myös sanonta ”sydän lempeä ja hymyileväinen”.

Olemme nykyaikana liian suorittavia, hivenen jännittyneitä ja jopa äkäisiä, jolloin käännymme niin sanottuun negatiiviseen tilaan. Hakemalla lempeän positiivisen, hymyileväisen ja sopivan leikkimielisen tunnetilan negatiivisuutemme voi kääntyä positiivisemmaksi. Sanotaan, että ihminen on sitä mitä syö. Sama pätee myös tunnetilaan. Jos olet suurimman osan ajasta negatiivinen tai suorittaja, siitä tulee sinulle yhä normaalimpi olotila. Kumpi haluat siis olla? Negatiivinen vai positiivinen?'


Lepää hiljaisuudessa

Aktiivisuuden vastapainoksi tarvitaan vain olemista, sitä, että ollaan tekemättä mitään. Hyvin usein harjoituksissa tehdään ensin aktiivista harjoitusta, joka laittaa liikkeelle ja purkaa. Sen jälkeen levätään hiljaisuudessa.

Tämän lopun tekemättömyyden aikana alkaa tapahtua syvempää rentoutumista ja harjoitteluprosessin etenemistä. Loppujen lopuksi idea on vain löytää hiljaisuus ja levätä siinä. Se on kaiken alku ja loppu.


Tasapaino ja harmonia

Kun saat harjoittelun myötä mielesi, tunteesi, hengityksesi, kehosi ja energiasi tarpeeksi tasapainoon, voit päästä syvempään tilaan ja kokea jotain sielukasta ja seesteistä. Silloin olet lähellä tasapainoa ja harmoniaa.

LAATUAIKAA ITSELLE

 

Rentous, hyvä olo, kiireettömyys. Laatuaikaa itselle. Mielen, kehon ja energian harmonia. Sanat nousevat ensiksi mieleeni tärkeistä harjoitteista, joiden avulla pidän itseni kunnossa.

Ihmiset ovat hakeneet itselleen tasapainoa ja harmoniaa jo muutaman tuhannen vuoden ajan. Kun katson nykypäivän hirveää kiirettä ja menoa, tuntuu välillä, että näissä harjoitteissa piilevä vanha viisaus on useimmille aivan vieras asia. Töissä vaaditaan yhä enemmän, kiire jatkuu kotosalla, ja jopa vapaa-ajan harrastuksissa suoritetaan ja vedetään äärirajoille asti.

Mutta missä oikein on se lempeämpi puoli? Oman itsensä kuunteleminen, hiljentyminen, erilaisten jännitysten poistaminen, lempeä kehon vahvistaminen ja elämänenergian tasapainottaminen. Työssäni taiji-, taojooga- ja chi kung -ohjaajana ja shiatsuhierojana kohtaan jatkuvasti ihmisiä, jotka ovat rauhoittumisen tarpeessa. Jopa kadulla ihmiset tulevat silloin tällöin kysymään apua minulta kiireeseen ja vaivoihinsa.


Harrastuksen kautta irti jännityksistä ja stressistä

Vuosien meditaatio- ja joogaharjoittelu sekä taijimaisen rennon ja pehmeän liikkumistavan opettelu johtavat pikkuhiljaa siihen, että taloudellinen liikkuminen ja lempeä olotila valtaavat muuta olemista yhä enemmän. Keho oppii pikku hiljaa pois jännityksestä ja stressistä. Joillekin tulee ehkä tarve ottaa töissä rennommin ja panostaa enemmän omaan hyvinvointiinsa.

Tämä on mahdollista kaikille, ja tämän pitäisi mielestäni olla kaikkien osaama perustaito. Ajattele, mitä voit saada kokea, kun olet harjoittanut vuosia jotakin itseäsi fyysisesti ja henkisesti kehittävää lajia.


Hyvää oloa ilman rehkimistä ja suorittamista

Olemme yleensä tottuneet rehkimään, hakemaan äärimmäisiä ponnistuksia ja venyttelemään niin pitkälle kuin vain menee. Kulttuurissamme ja kasvatuksessamme on usein vallalla ajatus, jonka mukaan löysaily on pahasta, ja asiat tulee tehdä kunnolla tai jopa liioitellun tehokkaasti. Ohjaamissani harjoitteissa mitään liikettä ei viedä aivan ääriasentoon, eikä äärimmäisiä ponnistuksia ja suorituksia haeta. Tästä huolimatta, tai juuri sen vuoksi, kuntomme, notkeutemme, rentoutemme ja rauhallisuutemme kasvavat. Toki saamme edelleen käydä lenkillä tai kuntosalilla, mutta tämän tiedostavan harjoittelun kautta saamme uutta ulottuvuutta ja tehoa omiin harrastuksiimme ja suorituksiimme.

Nämä lempeät ja syvälliset lajit ovat myös omiaan niille, jotka eivät normaalisti halua harrastaa liikuntaa, tai eivät enää pysty tekemään rankkaa harjoittelua. Etsimme lempeää harmonista tekemistä ilman rehkimistä. Kaiken lisäksi tällaisesta harjoittelusta tulee tosi hyvä olo.

Olen ohjannut vuosien mittaan useita erikoisryhmia muun muassa selkä kipuisille ja fibromyalgiapotilaille. On ollut ilahduttavaa nähdä, miten hekin pystyvät harjoittelemaan koko tunnin ja nauttimaan yksinkertaisista liikkeistä. Useimmiten olen saanut kuulla osallistujilta, että eipä koske enää ja kylläpä keho ja mieli rentoutuvat. Yksi parhaista saamistani palautteista tuli eräältä chi kung- ja taojoogaoppilaaltani, joka tunnin alussa tuumasi, ettei hän ole koskaan ollut näin jäykkä. Tunnin lopussa samainen harrastaja totesi, ettei hän ole koskaan ollut näin rento.  


Pudota jännitykset heti pois ja tee harjoituksia ennaltaehkäisevästi 

Harjoitusten luonne on suurelta osin ennaltaehkäisevä. Harjoituksia tehdään, jotta epätasapaino, jännitys ja stressi eivät pääsisi kasautumaan, ja jotta energia virtaisi vapaasti . Vähän samaan tapaan kuin hampaat pestään reikien ehkäisemiseksi. Jos peset hampaasi vain silloin tällöin, niin huonosti käy. Sama asia pätee harjoitteluun. Jos jännityksiä kerääntyy tarpeeksi pitkään, niihin tottuu. Tällöin alueen vapauttaminen vaatii enemmän työtä tai turvautumista esimerkiksi hierontaan tai lääkkeisiin. Itsekin vuosien harjoittelun jälkeen tiedostan välillä hartioitteni ja käsieni jännittymisen. Silloin teen asialle heti jotain. Puhallan ulos, vapautan, venyttelen ja pyöritellen, eli teen harjoitteita, jotka tuovat helpotusta jännittyneeseen olooni.

Jos olet työpäivän jälkeen stressaantunut ja kireä, voit rentoutua ja irrottautua päivän urakasta esimerkiksi taiji- tai taojoogaharjoituksilla. Ollessasi väsynyt ja vailla energiaa voit puolestasi virkistyä ja elvyttää elinvoimaasi tekemällä kehollisia harjoitteita tiettyjen perusperiaatteiden mukaan. Se on yksinkertaista ja se toimii!

Ollessani joskus flunssainen, ääni käheänä ja olo surkeana, teen lempeästi taijia tai taojoogaa, ja oloni kohenee huomattavasti. Sama ihme voi tapahtua myös ohjatessani harjoituksia. Ennen tuntia oloni voi olla aivan kamala, nenäni saattaa vuotaa, enkä jaksa mitään. Kymmenen minuutin jälkeen voin olla kuin eri ihminen. Virkistyn, täytyn energiasta, nenäni lakkaa vuotamasta, ja hyvä olo jatkuu kauan treenin jälkeen.
 

Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa itsensä tasapainotus

Saatat miettiä, onko jo liian myöhäistä aloittaa itsensä tasapainotus tai tutustuminen sisäiseen harjoitteluun. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Jos lähdet mukaan polulle, matka tulee olemaan antoisa ja mielenkiintoinen. Lähde pienin askelin liikkeelle. Tee ensin ensimmäinen harjoitus ja tunne, mitä se jo saa aikaiseksi. Usein tunne pienestäkin muutoksesta kasvattaa motivaatiota niin, että into harjoitteluun säilyy. Saat huomata kuukausi kuukaudelta enemmän muutoksia ja onnistumisen kokemuksia sekä mielihyvää itsessäsi.

 

Otteita kirjasta Tarmo Hakkarainen, Polku sisäiseen harjoitteluun

VOIT PALATA TÄSTÄ ETUSIVULLE

bottom of page